Sukralos är ett bra sötmedel om du vill baka sött men undvika socke
I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte hela tiden så lätt att upptäcka korrekt medel eftersom de skilda varianterna har en aning skilda egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är totalt utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är betydelsefullt att inse hur man ska nyttja det på korrekt sätt.
Vad är egentligen sukralos och är det säkert att bruka?
En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta annorlunda bakverk och livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än många andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används för att söta utan att tillföra kalorier.
Sukralosen framställs från fullständigt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flera fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är likaså för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill äta bakverk men hålla vikten.
Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att vara rädd för sukralosen. Den är säker att använda och det speciellt i bakverk och godis som man gör hemma.
Sukralos kan däremot vara komplicerad att hitta i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.
Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse
Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i flertal kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så kanske du rynkar på näsan och det är icke så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen ej lika stark.
Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av flertal tandläkare som ett substitut till godis med socker.
Något som är gripande med xylitolen är att den icke blott ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan likaså hämma tillväxten av en del bakterier och detta kan resultera I att ett barn icke får öroninflammation!
Detta kan vara bra att veta om man är förälder till att barn som ofta har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att bekämpa detta med.
Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har kass smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som flera tillverkare försöker maskera med att tillsätta smakämnen. Flera sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar mixa många olika i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål ej värme alternativt minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.
Men hur nyttigt är det egentligen att substituera sockret?
Det är icke längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns uppenbara fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska spåna på att det ej jämt är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.