Erytritol
Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron och meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.
Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är således lämpligt för den som vill inta en lågkolhydratkost och undkomma de onödiga kolhydraterna.
Erytritol framställs genom att svälla druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är helt å hållet okonstlad.
Därjämte innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är briljant gentemot vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g. sötningsmedel sukralos acesulfam-k
Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt ofarlig verkan som påminner om liknande kylande effekt som Xylitol och mentol har.
Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Följaktligen passar erytritol utmärkt för diabetiker.
En uppenbar fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.
Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de bara delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan leda till lös mage.
I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i dryck eftersom det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.
Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Erytritol säljs under många skilda varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar perfekt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därutöver som en antioxiant.