30% bättre insulinkänslighet ger bättre ketos med lite Saigonkanel I kaffet
Ketos stimulerar fettförbränningen
Ketos är ett ord som för bara ett litet antal år sedan föga var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt läge som en stor del av svenskarna idag strävar efter att hamna i igenom att lägga om sin mat till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.
Vad är då ketos?
Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.
Ketos verkar i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta skall kunna ske måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten och sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir tom på glukos så går den över till att producera ketoner, samt denna arbetsgång kräver mycket mer handlingskraft, därjämte är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen konstant förhöjd oavsett om man tränar eller sitter totalt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.
Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet
Länge har man rekommenderats att piffa opp maten med kanel om man vill avstyra kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har nämligen varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt fördelaktig för att hamna i ketos är inte lika känt.
Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebär att kroppen producerar mindre insulin, och ju mindre insulin – desto bättre!
Olika kanelsorter fungerar förstås olika bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hurdan kan man använda kanelen?
Kanel har ganska besynnerlig smak och det är kanske inte så roligt att äta kanelsmakande mat dagarna i ända. Faktum är att det är ganska liten mängd kanel som ska till för att ge proportionerligt stor effekt på ketosen. I kaffet eller teet är det enormt bra med några stänk kanel, mindre än ett halvt gram är ganska passande dosering. På detta vis får man en riktigt bra start på dagen samt fettförbränningsprocessen kickas igång redigt.
Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt alternativt i LCHF-musli, i en mustig köttgryta samt i allehanda bakelse (på lågkolhydratsvis ja!) är också otroligt mumsigt. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan ana, samt vill man piffa till den lite extra så kan man ha i ingefära oxå, eller lite apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.
Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.
Kanel stöder även vid vanliga dieter
Det är inte blott strikta lågkolhydratare som kan avvika fördelar ur ett regelbundet intag av kanel, faktum är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med assistans av kanel samt kolhydratsätare blir inte riktigt lika brutalt drabbade av kolhydraterna om de balanserar de där med kanel. En briljant krydda är vad den är – och fantastiskt aptitlig!
Extrem konsumtion av kanel kan vara farligt
Man ska äta max fyra gram kanel per dag alldenstund kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser samt efter långvarigt intag kan affektera levern negativt. Det skall dock ganska mycket till för att man skall förmå få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.