Tänker du avfukta med salt, välj kalciumklorid
Detta salt erbjuder åtskilliga bra fördelar samt effekter. En mycket bra funtion är dess avfuktande effekt som bland annat används i förråd och i båtar när de vinterförvaras. Det finns färdiga torrbollar att köpa eller du kanske väljer att göra en själv, då fyller du en tom boll med kalciumklorid eller tar en hink och använder ett durkslag.
Det är enkelt att göra en egen torrboll och erhålla en bra avfuktning med kalciumklorid.
Om du ska tillverka en egen torrboll för din båt eller källare är det mycket viktigt att du inhandlar rätt typ av salt för att få en bra avfuktning. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Skaffar man natriumklorid som är ett vanligt vägsalt så får man inte en bra torrboll!
Vill man ha en effektiv avfuktning är det kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som gäller. Det här köper man ju i lite större förpackningar så då är ett bra pris avgörande. När det är sådana här mängder av saltet som behövs kan det vara svårt att hitta i din lokala butik.
Att göra en egen hemmagjord torrboll är inte svårt. Ta en tygbit tillräckligt för cirka 10 kg salt, knyt ihop till en boll och sedan häng upp den. Det kan börja droppa från bollen, så placera gärna en hink under. Du kan annars prova att lägga ett durkslag i en hink och sedan fylla saltet i durkslaget.
En del tycker att det är bäst att skapa många torrbollar som placeras på olika platser i utrymmet som ska fuktas av. Förmodligen blir avfuktningen mer effektiv men det beror också mycket på hur lokalen eller båten ser ut.
Kalciumkloridsalt utnyttjas också som smaksättare.
När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.
Det salt som är tillåtet för livsmedel har beteckningen e509. Det här är ett salt som är ett av de saltaste salt som finns och som kan användas för lite olika ändamål. Det används exempelvis som bryggsalt vid öltillverkning.
Med saltet så får man en smak som upplevs som saltare samtidigt som kalciumet påverkar balansen så att man får en stabilare smakupplevelse. Det här är något som man drar nytta av på bryggerier men också något som en privatperson kan använda för att göra egen öl som smakar bättre.
Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. På internet hittar man som vanligt saltet till mycket bra priser och med god kvalitet.
Om det finns någon hembryggbutik kvar i dina trakter kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet där, annars finns det alltid online hos exempelvis hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller ibland på Tradera.