Att framställa smakligt vin hemma
Den som vill brygga gott vin hemma har flera råd att hämta i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin. Det är en viktig och uttömande bok som innehåller en hög nivå av expertis. Somliga hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.
Erlandsen konstaterar att det skett en stor utveckling inom vinframställningen hemma. Otaliga kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i regelbunden takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Många nya ingredienser har därutöver tillkommit på marknaden som bidrar till att berika vinframställningen. Särskilt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det många hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?
Boken Hemmaframställning av Vin har som ändamål att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den aningen mer erfarne. Boken kan dessutom tjäna som gott underlag åt mångahanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.
Vinbryggning på egen hand innebär inte endast att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är sannerligen skojigt att utveckla sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt gemytlig hobby.
Flertal ägnar sig åt kokkonst i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används också i tillagningen. Dock har många resonerat att det stundtals är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det såklart mer svängrum att tappa i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte fundera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en skvätt nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.
Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman flertal människor i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att ses och umgås, och hjälpas åt och utbyta erfarenheter sinsemellan.
Därjämte ger Erlandsen tips om att noggrant organisera vinprocessen. Det är viktigt att skriva ner allting som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är ren och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting saknas så kan det ju bli ganska förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så vis kommer alltsammans följa i korrekt ordning.
All utrustning som ingår i vinbryggningen har vanligtvis en form av bruksanvisning. Läs dessa noggrant för att spara massor fel. Tyvärr är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att granska vad som möjligtvis gick fel.
En annan mycket väsentlig del i processen är att skriva ner allting som tillsätts och när i processen det sker. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal bra för att lokalisera vad som möjligen kan ha gått fel. Mer info: På denna sajten Absinthessens 1000 ml till 50 x 75 cl
En bryggjournal kan självfallet fungera åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt fantastiskt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.