Förberedelser för att brygga vin hemma
Hemmaframställning av vin är en bok som utförligt förklarar hur vinberedning går till. Författaren till boken, Kjeld Erlandsen betonar bland annat vikten av god planering före vinbryggningen. Det är angeläget att ta förberedelserna med stort allvar. Det gäller såväl nybörjare som de med längre erfarenhet av vinbryggning. Varje bryggsats är nämligen unik och slarvas det med någonting så kan det ibland påverka slutresultatet avsevärt.
Först och främst ska man bringa ordning i processen genom att skriva upp allt som behövs fram till färdig produkt. Gör en förteckning över allt som bör köpas. På så vis får man en otvetydig översikt och eliminerar risken att förbise något väsentligt. Kontrollera också att den utrustning som ska användas är ren och att den givetvis fungerar.
Att vara bra förberedd kan bespara dig många felaktigheter under processens gång, och därtill undgår du att kanske mista humöret på vägen. Läs således utförligt samtliga bruksanvisningar (om så finnes) för varje enskilt område. Att läsa bruksanvisningar efter bryggning är ju inte optimalt, om än bättre att inte läsa alls med tanke på att det kan förenkla inför nästa bryggning. Tips: Fulstopp koncentrat spädes 30 ggr
Att föra någon typ av bryggjournal är att föredra. Allt som tillsätts bör noteras. Tänk om du exempelvis lyckas brygga drömmarnas vin som du så gärna vill brygga på nytt, men som du inte minns hur du gjorde. Detsamma gäller för dåligt vin. Vad gick snett i processen? Med hjälp av en bryggjournal kan du lätt spåra moment och tänka om inför kommande bryggning.