Hemmabryggning av vin är en tilltalande och kul hobby
Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på många vis är riktigt kul. Hans entusiasm för vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.
Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat olika tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större utsträckning ska återge kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag flertal hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.
Givetvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större vidd bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns följaktligen möjlighet att ge vinet en distinkt riktning redan från start. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av somliga nya vinjäster.
Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte enbart är förträffligt därför att det är billigt utan för att det är underhållande att forma sin helt egna produkt. Det blir synnerligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men även tjäna som underlag till diverse vinklubbar.
Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är relativt billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju definitivt hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Med hjälp av hemmagjort vin öppnas massor möjligheter. Varför exempelvis inte använda ett par flaskor vitt vin att sjuda fisken i?
Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Måhända ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta vetande och erfarenheter.
I Hemmaframställning av vin är det inte enbart Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar också upp råd från andra vinbryggara som han menar vara värda att förmedla.
Den här boken är särskilt nödvändig på så sätt att det finns enormt få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en liknande grundlig och grundlig redogörelse av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte endast hela den praktiska processen utan skänker även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Bordsvattenaromer 32 ml ger 16 liter
Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive grupp är fullt beroende av bryggprocessen. Men en väsentlig tumregel för allt vin är att bara selektera högklassiga råvaror.