Utrustning för hemmabryggning med bra kvalitet
Nu för tiden är det relativt simpelt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.
Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning tillsammans med ett jäsrör.
Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda redskap. Det finns givetvis mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal tips.
Kjeld betonar även hur betydelsefullt det är med hygien. Allting som kommer i kontakt med vin och frukt ska vara fräscht. Mer Info HÄR Aromer & tillbehör för Slush, kaffe och vispgrädde
All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allt sådant kan fördärva jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är dessutom två medel som är fullständigt ofarliga att använda.
För att få bäst verkan bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går också att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan influera syran i frukten.
Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara omsorgsfull med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.
När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det naturligtvis en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn funkar mycket bra till päron. På så vis tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer med tanke på att det är utrustning som delar frukten alldeles för mycket.