Experimentera att göra mousserande vin
Att anrätta sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad arbetsgång om du väljer att göra det genom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på https://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det är en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.
Även mousserande vin kan göras från en mängd annorlunda stoff, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att använda en god kvalitet alla druvor produkt för att göra champagne.
Man kommer att behöva en hydrometer före man börjar göra din ”champagne”.
Dessa kan köpas ganska billigt på internet.
Det är angeläget att utgångspunkten visar emellan 1, 070 samt 1, 080 och inte högre.
Därjämte behöver du ett basal hembryggningspaket för de initial bryggningsstegen.
Jag föreslår att man använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska funka som en preliminär tryckhållare.
Man ska oxå en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning utav andra drycker kräver bubbel flera faser).
1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vit vin upp till slutet utav jäsningen.
2) Så inom kort jäsningen innehar upphört, använd hävert för att deplacera vinet till en flexibel hink.
Vinet bör vara en del grumligt, om ej addera lite jästsediment från botten utav jäsningskärlet.
3) Tillverkar en lätt sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en mix av en del vatten samt ett par delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, mjukt men grundligt, i vinet.
5) Nästa steg är buteljering med hävert, deplacera vinet omedelbart till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs upp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader.
Vinet skall vara klart idag med viss bottensats på botten, om ej låt stå i fler en månad alternativt tills det är kristallklart.
Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att assist hålla dra ned jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en emotionell ingrepp vari det mesta av innehållet kan spruta ut om man ej gör det på rätt fason.
Såvida du ej är en mästare på denna handlag kan detta kanske vara ett bra tips:
Snabbhet är det väsentliga i denna ingrepp om man vill bibehålla det flesta utav din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som man också vinklar och avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång träning att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu är något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när man öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag innehar ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som bas till detta, alla tillbehör för detta hittar man lätt på Internet. Länk till Plasthinkar och jäshinkar