Utrustning som krävs för att brygga vin hemma
Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp flertal goda tips för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det utförligt beskrivet om speciell viktig utrustning. För den oinvigde kan det självfallet vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. I synnerhet är det på sin plats att lyfta fram hävert samt oechslevikten.
För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av två rör, en slang ihop med tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att försluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel för alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp ungefär 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.
Häverten ska föras ner ¾ i vinet och sedan ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ned helt å hållet.
Det är viktigt att alltid göra rent häverten efter nyttjande. Rester av vin kan nämligen lätt härskna och kan innebära risk att smitta vinet med bakterier. Länk till Vinsatser
Stundtals sker det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader varmt vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.
En del kanske inte tycker att en del mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används åt att räkna ut kvantitet socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha beröring med botten.
Även ett mätglas är således nödvändigt och bör vara nog stort så att oechslemätaren får utrymme. En lagom mängd på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är viktigt att ha i åtanke att det inte hela tiden är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Annorlunda frukter och bär utgörs av varierande mängder extraktämnen som ju kan skifta utslaget.